Geloof

Geloof is een geschenk dat je kunt ontvangen als je dat wilt.

Geloof is op zich niet rationeel, maar het is wel een rationele beslissing om geloof te willen ontvangen, als je hebt geconcludeerd dat een leven gebaseerd op ratio, je niet vervult.

Het is net als met een voetballer die in het voetbal alles gewonnen heeft wat er te winnen valt, maar die toch niet vervuld is in zijn leven. Hij kan dan om een nieuwe invulling vragen, en krijgt vervolgens het talent om piano te spelen.

Vanuit zijn voetballers-mentaliteit is pianospelen niet rationeel, want je gebruikt niet eens alle kracht die je hebt, en je kunt al helemaal van niemand winnen, dus waarom zou je het dan überhaupt doen?

Maar door het pianospelen leert de voetballer schoonheid waarderen om de schoonheid zelf, en leert hij dat zelfexpressie ook een onderdeel van dit leven kan zijn.

Op dezelfde manier kunnen wij, Nederlandse hardwerkende rationele agnosten, aan het eind van onze ratio, de rationele beslissing nemen om iets te willen ontvangen dat niet-ratio is, dat nieuw en meer is. En dan krijgen we het. En dat is dan leuk.

Eén gedachte over “Geloof”

  1. Haha, mooi omschreven Lotte: “Op dezelfde manier kunnen wij, Nederlandse hardwerkende rationele agnosten, aan het eind van onze ratio, de rationele beslissing nemen om iets te willen ontvangen dat niet-ratio is, dat nieuw en meer is. En dan krijgen we het. En dat is dan leuk.” En het is inderdaad leuk om dat te krijgen. Geloof ik…

    Like

Plaats een reactie