Onrecht en werk

Als ik faal, wat heb ik dan nog?

– Maar jij had nooit hoeven slagen. Je kunt in een kromme wereld niks rechtzetten.

Er is een verschil tussen standhouden in de waarheid en het bevechten van onrecht. Het eerste is wat Jezus heeft gedaan, het tweede is nooit meer nodig als iedereen zou doen wat Jezus heeft gedaan.

Jezus is gestorven door de aantijgingen van de wereld, die er waren omdat de wereld gemanipuleerd en vervormd was. De mensen dachten dat er bepaalde taboes waren, ten aanzien van hun relatie met god, en Jezus ‘doorbrak’ die taboes. In realiteit doorbrak hij natuurlijk niks reëels: het enige wat er gebeurde was dat hij niet bereid was om mee te gaan in hun taboes. Hij hield stand in de waarheid die vanaf het begin de waarheid is geweest: je kunt een relatie hebben met de levende god.

De wereld, in zijn tijd, accepteerde die waarheid niet, en gooide hem dus een aanklacht voor de voeten: heiligschennis. Maar hij schond niks heiligs. Hij schond hun heilige huisjes, maar hij schond niets wat daadwerkelijk schoon, heilig en waar was. Integendeel: hij hield juist vast aan wat schoon, heilig en waar was en bood daarmee andere mensen de gelegenheid om dat ook in hun eigen leven te doen.

Jezus heeft nooit onrecht bevochten. Hij heeft nooit gezegd: ‘Jullie moeten nu allemaal voor de armen gaan zorgen want armoede is een onrecht’. Hij heeft alleen maar benoemd wat de waarheid is, en soms wat niet de waarheid was. En daar kunnen wij vervolgens mee doen wat we willen. Hij heeft alleen maar gezegd: zo is het.

Het idee dat wij ergens in moeten slagen is het resultaat van de manipulatie dat wij ergens in moeten slagen, en die manipulatie komt voort uit onze behoefte aan vrede. We willen dat dingen goed gaan, en als we zien dat ze niet goed gaan, wordt in ons het deel wakker dat denkt: ‘Ik ben er verantwoordelijk voor dat het niet goed gaat’. Wij zijn dat niet. Dat er mensen zijn die de waarheid negeren, is niet de fout van degenen die ervoor kiezen om de waarheid wel te volgen. Het enige wat de mensen hoeven te doen die de waarheid willen volgen, is standhouden in die wil. Hij is bij je tot het eind.

Plaats een reactie